Nieuw In Ons Programma: Eurocomach Minigravers

Met het toevoegen van de producten van Eurocomach aan ons programma, hebben wij onze minigraverlijn compleet. De kleinste minigravers met een gewicht van 1 tot 1.4 ton zijn geheel ontworpen voor de machinist. De machine zijn uitgevoerd met hydraulische servobediening met joysticks langs de stoel en zowel de eerste als tweede extra functie zijn met scrollers in de joystick te bedienen: uniek in deze klasse!

Ook aan de ergonomie voor de machinist is gedacht; door de complete kolom tussen de benen weg te laten, ontstaat er veel plaats voor de voeten. De linkse console kan weg klappen waardoor de instap optimaal is. Met goed beschermde cilinders achter de degelijk gebouwde giek is de Eurocomach minigraver ideaal voor hoveniers, slopers en stratenmakers die werken in krappe ruimtes. De onderwagen kan immers hydraulisch inschuiven van 105 naar 79 cm. Ook uniek is de variabele hydrauliekpomp. Deze pomp zorgt er voor dat de machine meer hydraulische kracht levert, wanneer daar om gevraagd wordt. Dit houdt in dat deze machine sterker is, waarbij het toerental van de motor nauwelijks verlaagt bij zware graafwerkzaamheden.

Naast de ES12ZT is er ook een kleiner model de ES10ZT. Deze is vergelijkbaar met veel voorkomende andere minigravers in deze klasse. Ook is er een groter model, de ES14SR. Deze heeft hetzelfde chassis als de ES12ZT, maar dan met een langere giek en meer contragewicht. Eurocomach heeft ook grotere modellen welke interessant zijn voor de Nederlandse markt. Zo heeft de Eurocomach ES22SR het ideale aanhangergewicht van 2.2 ton. Daarmee is deze machine zeer geschikt voor kabelbedrijven die de minigraver iedere dag op de aanhanger mee moeten nemen. Het totale gewicht van de minigraver + aanhanger + bakken + trilplaat blijft onder het totaalgewicht van 3.500 kg. Net als de ES12ZT heeft deze machine scrollers in de joystick voor het zwenken van de giek en bedienen van de sloopsorteergrijper. De machine heeft ruim meer vermogen dan een 1,8 tonner en nadert de capaciteit van 2.5 tonner, echter met een aanhangvriendelijk gewicht.

Andere modellen zijn de 6 tonse ES60TR en 10 tonse ES95SR met driedelige giek en 3 extra functies, allen proportioneel bediend met scrollers. Ook aparte hydrauliekpompen voor maaifuncties en retourleidingen behoren tot de opties af fabriek. Zo kan men de tweede bakcilinder van de verlenggiek en de kantelfunctie, tegelijk met de maaikorffunctie bedienen. Ook een draaikantelstuk met derde functie voor het knijpen van de grijper behoort tot de mogelijkheden.

Eurocomach
Eurocomach staat voor EUROpean COnstrunction MACHinery. Het bedrijf is onderdeel van Sampierana dat in het Italiaanse Toscane een kleine 2.000 compacte machines per jaar produceert, waarvan 1200 minigravers. Het bedrijf luistert naar de wensen van de klanten en kan zelf het hele ontwerp en productie van de machine daar op inrichten. De oorsprong van het bedrijf is het verdelen van Berco rijwerkdelen in Italië en het fabriceren van (zeer) speciale rups-onderwagens voor A-merken in Europa. Zo komen de meeste onderwagens van heistellingen en funderingsmachines van Sampierana. Bjorn Kammenga en Marcel van der Vrande bezochten de fabriek en stonden versteld van de grote kennis en kunde binnen het bedrijf. Enorme hydraulisch uitschuifbare rupsonderwagens zijn dagelijkse producten in dit bedrijf en kwaliteit van het geleverde werk staat voorop. Ook bij de minigraverlijn komt dit naar voren. Het fraaie ontwerp en fantastische technische eigenschappen zorgen ervoor dat dit, vooralsnog relatief onbekende merk, snel zijn aandeel op de Nederlandse markt zal veroveren.